Inventions and Discoveries For Competitive Exams – Download Q & A PDF Now!!!

0
1106
Inventions and Discoveries For Competitive Exams – Download Q & A PDF Now!!!
Inventions and Discoveries For Competitive Exams – Download Q & A PDF Now!!!

Inventions and Discoveries Quiz Questions Answers PDF. Inventions and Discoveries are one of the parts of Static GK. Static GK is an integral part of the General Awareness Section. Questions related to famous Scientists, their Inventions, and Discoveries are common in the General Awareness Section of many Government exams like SSC CHSL, SSC CGL, LIC, SBI PO and Clerk, IBPS PO and Clerk, RBI, and more. Therefore, one must be very thorough with this topic.

Inventions and Discoveries List:

Inventions

Inventor Year

Country

Electric Motor Moritz Jacobi 1834 Russia
Evolution, the theory of Charles Darwin 1858 England
Glider Sir George Cayley 1853 England
Insulin Sir Frederick Banting 1923 Canada
Safety Match J.E. Lundstrom 1855 Sweden
The motor car, Petrol Karl Benz 1885 Germany
Radium Marie & Pierre Curie 1898 France
Safety Lamp Sir Humphry Davy 1816 England
Telescope Hans Lippershey 1608 Netherlands
Television John Logic Baird 1926 Scotland
Thermometer Galileo 1593 Italy
Valve. Radio Sir J.A Fleming 1904 Britain
Printing Press Johannes Gutenberg 1440 Germany
Pocket Watch Peter Henlein 1510 Germany
Microscope Zacharis Janssen 1590 Netherlands
Automatic Calculator Wilhelm Schickard 1623 Germany
Adding Machine Blaise Pascal 1642 France
Air Pump Otto Von Guericke 1650 Germany
Bacteria Antonie Van Leeuwenhoek 1665 Netherlands
Gravity & Reflecting telescope Isaac Newton 1668 England
Clarinet Johann Christoph Denner 1690 Germany
Piano Bartolommeo Cristofori 1700 Italy
Centigrade Scale Anders Celsius 1742 Sweden
Electroscope Jean Nollet 1748 France
Lightning Conductor Benjamin Franklin 1752 USA
Hydrogen Henry Cavendish 1766 England
Chlorine Karl Wilhelm Scheele 1774 Sweden
Ship (Steam) J.C Perier 1775 France
Oxygen Antoine Laurent Lavoisier 1775 France
Hot Air Balloon Josef & Etienne Montgolfier 1783 France
Tungsten Juan José Elhuyar Lubize & Fausto de Elhuyar 1783 Spain
Bifocal Lens Benjamin Franklin 1784 USA
Parachute Jean Pierre Blanchard 1785 France
Steam Boat John Fitch 1786 USA
Watch (Self Winding) Abraham-Louis Breguet 1791 France
Gramophone Thomas Edison 1878 USA
Cash Register James Ritty 1879 USA
Electric Lamp Thomas Alva Edison 1879 USA
Electric Fan Wheeler 1882 USA
Fountain Pen Lewis Edson Waterman 1884 USA
Bicycle Tires John Boyd Dunlop 1888 Scotland
Photography (on film) John Carbutt 1888 US
Time Recorder Harlow Bundy 1890 USA
Animation Emile Reynaud 1892 France
Cinema Lumiere brothers 1894 France
Radio Guglielmo Marconi 1894 Italy
Ship (Turbine) Charles Parsons 1894 England
Diesel Engine Rudolf Diesel 1895 Germany
X-ray Wilhelm Conrad Roentgen 1895 Germany
Electric stove/cooker William S. Hadaway 1896 USA
Cellophane I.E. Brandenberger 1900 Switzerland
Tractor (Caterpillar) Benjamin Holt 1900 US
Airplanes Wilber and Orville Wright 1903 USA
Silicones F.S Kipping 1904 England
Vitamin A Elmer V. McCollum & M. Davis 1913 USA
Air Conditioner Willis Carrier 1914 USA
Vitamin B Elmer V. McCollum 1916 US
Motor Scooter Greville Bradshaw 1919 England
Vitamin C Albert Szent-Györgyi & Charles Glen King 1920 USA
Vitamin D Edward Mellanby 1920 USA
Radar Dr. Albert H. Taylor & Leo C. Young 1922 US
Vitamin E Herbert McLean Evans 1922 USA
Loud Speaker Chester W. Rice and Edward W. Kellogg 1924 US

  **Latest Government Job Notification**

Sample Questions – Inventions and Discoveries:

Q1. In the year 1929, Henrik Dam made a major invention in the field of Biology by discovering a Vitamin. Which Vitamin was it?

  1. Vitamin B
  2. Vitamin E
  3. Vitamin C
  4. Vitamin A
  5. Vitamin K

Answer: (5) Vitamin K.

Q 2. Who invented the Typewriter?

  1. Henri Giffard
  2. Peter Mitterhofer
  3. Galilio
  4. Mary Anderson
  5. Edward Butler

Answer: (2) Peter Mitterhofer

Q 3. Who invented bicycle?

  1. Benjamin Franklin
  2. John Dunlop
  3. Alessandro Volta
  4. K Macmillan
  5. None of the above

Answer: (5) None of the Above

Q 4. Who invented Radio?

  1. Alexander Graham Bell
  2. L. Baird
  3. Marconi
  4. Benjamin Franklin
  5. None of the above

Answer: (3) G. Marconi

Q 5.In which year did Graham Bell discovers Telephone?

  1. 1872
  2. 1879
  3. 1876
  4. 1874
  5. 1882

Answer: (4) 1874

Q 6. Which of the following options is correct with respect to the Inventor of the Periodic Table and the year of invention?

  1. Dmitri Mendeleev – 1862
  2. John Dalton – 1869
  3. John Dalton – 1889
  4. Dmitri Mendeleev – 1869
  5. Paul Zoll – 1952

Answer: (4) Dmitri Mendeleev – 1869

Q 7. Who defined the Law of Gravitation?

  1. Newton
  2. Galileo
  3. Archimedes
  4. Faraday

Answer: (1) Newton.

Q 8. Who invented penicillin?

  1. Alexander Fleming
  2. Louis Pasteur
  3. Dresser
  4. Edward Jenner

Answer: (1) Alexander Fleming.

Q 9. Who invented Television?

  1. L. Baird
  2. Lawrence
  3. Marconi
  4. Micheal Faraday

Answer: (1) J.L. Baird.

Q 10. Which of the following is not true about direct thermal printing?

  1. Digital printing.
  2. It utilizes thermo chromic paper.
  3. It was invented in 1991.
  4. These printers are generally used in hospitals for ultrasound sonogram devices.
  5. They consume less power and make less noise than dot matrix printers.

Answer: (3) It was invented in 1991.

Download Inventions and Discoveries PDF List

Download Inventions and Discoveries for Q & A Competitive Exams PDF

  **Latest Government Job Notification**

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here